GEACHTE LEZER,


Geachte lezer,

Welkom op de weppage welke speciaal aangemaakt en bestemd is voor alle Niet Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de door hun gevormde netwerken en platformen. Ook CBO’s, buurtorganisaties, religieuze organisaties e.a. die op sociaal maatschappelijk gebied bezig zijn, willen wij verwelkomen.

De focus is hierbij meer gericht op de organisaties die op not for profit basis bezig zijn. Waarom dit wordt gesteld is, omdat er ook organisaties bestaan die zich NGO noemen maar meer als consultant optreden binnen onze samenleving. Uiteraard mogen andere belangstellenden, donororganisaties e.a. ook nota nemen van de informatie welke deel uitmaakt van deze webpage. Wij willen namelijk behalve transparant ook zichtbaar en vindbaar zijn voor een ieder binnen maar ook buiten onze samenleving.

Om u als lezer een beeld te geven waar wij met deze webpage naar toe willen, zullen wij in eerste instantie een overzicht geven over wat er allemaal vooraf ging en wat wij voor de NGO sector allemaal in petto hebben.


PERSBERICHT over informatieve meetings SNIS

Suriname NGO Institutional Strengthening start informatieve meetings

Op 12 juli 2012 werd door de voorzitter van de stichting SNIS, mevr. Astrid Belliot-Buitenman een voordracht gehouden voor het Nationaal Bureau Genderbeleid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit, als voorloper op de vele meetings welke zullen volgen, de rest van dit jaar.
Het doel van deze presentatie is geweest om de voorgenomen doelen en activiteiten van de stichting bekendheid te geven.
Immers de slogan van de stichting luidt alsvolgt:
Zichtbaarheid en transparantie zijn belangrijke voorwaarden voor versterking van de NGO sector.

Een historisch overzicht werd gegeven vanaf het ontstaan van het SNIS project (2008 – 2011) tot aan de oprichting van de stichting SNIS. De stichting heeft ten doel:
Het leveren van een bijdrage aan het formuleren van beleid de NGO’s rakende en het institutioneel versterken van de NGO-sector in de ruimste zin des woord.

De Toekomstplannen van de Stichting zijn o.a.:
- het zoveel mogelijk rekruteren van NGO’s/CBO’s als lid van de SNISclub;
- nagaan welke ondersteuning geboden kan worden;
- capaciteit- en institutionele versterking van de sector;
- het samenstellen van een Raad van Advies;
- bijdrage aan het formuleren van beleid;
- nationale, regionale en internationale samenwerkingsmogelijkheden nagaan.


Door de medewerkers van het Nationaal Bureau Genderbeleid zijn er ook vragen gesteld. Een interessante vraag is geweest waarom de SNIS koos voor de rechtsvorm van een stichting. Door de voorzitter werd aangegeven dat deze rechtsvorm de meest geschikte is. Bij een vereniging is er vaak geen quorum, vanwege het feit dat leden drukke agenda’s hebben. Hierdoor verloopt de besluitvorming stroef. Ook werd aangegeven dat de stichting over een kantoor zal moeten beschikken en wel binnen nu en 2 jaar.
Op de vraag dat bestuursleden van de stichting eveneens een NGO leiden en daardoor geen conflict of interest kan ontstaan, werd alsvolgt geantwoord.  Doordat enkele leden zelf bekend zijn met het NGO veld en er zelf in zitten zij beschikken  over voldoende inzicht in het werkveld.

Mevr. Yvonne Towikromo, Interim manager van het Nationaal Bureau Genderbeleid was zeer ingenomen met de wijze waarop de SNIS denkt een bijdrage te zullen leveren aan de versterking van de NGO sector in het algemeen. Aangezien Gender ook een van de belangrijke aandachtsgebieden is binnen het NGO gebeuren, wordt de mogelijkheid bekeken om te komen tot een duurzaam samenwerkings verband tussen de stichting en het bureau.
Ten slotte kan worden gesteld, dat er met een ieder die de doelstellingen van de SNIS erkennen en onderschrijven zal worden samengewerkt.

Bijgaande foto’s geven een indruk over de gehouden meeting.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten