De inspanningen van het SNIS - projectteam hebben eind 2010 geresulteerd in het ontwerp en de ingebruikname van een database waarin gegevens van door het SNIS geregistreerde NGO’s staan opgeslagen. Deze database dient als instrument om de NGO - sector als deel van onze Civil Society zichtbaar te maken; niet alleen voor donoren maar ook voor de overheid en voor elkaar. Zichtbaarheid van NGO’s is een belangrijke voorwaarde voor de versterking van de sector op zich.
Ondersteund door een Adviesraad, waarin zitting hadden vertegenwoordigers van NGO’s die in de districten actief zijn, en met gebruikmaking van de deskundigheid van lokale consultants is daarnaast door het SNIS - projectteam een basis gelegd voor de visie aangaande de rol die de NGO-sector in de nabije toekomst zou moeten vervullen. In dit kader is onder meer een document ontwikkeld waarin het wettelijk kader van de NGO-sector in Suriname is beschreven. Een belangrijke conclusie is dat de sector het best gebaat is bij zelfregulatie. Dit vereist een pro - actieve houding van de sector bij de ontwikkeling van beleid en het ondernemen van activiteiten die moeten leiden tot versterking van de NGO - sector.
In maart 2011 liep het SNIS - project ten einde. Belangrijke eerste stappen ter professionalisering van de NGO - sector zijn gezet, echter de job is nog niet voltooid. Deze constatering is de directe aanleiding om binnen afzienbare tijd een stichting in het leven te roepen. Deze stichting zal de draad oppakken en verder gaan het fundament welke al gelegd is, verder uit te bouwen. Nu radicaal stoppen zou betekenen dat alle inspanningen van het SNIS project voor niets zijn geweest. Het is zelf zeer wel mogelijk dat de NGO - sector met abrupte stopzetting van de activiteiten op grote achterstand wordt geplaatst. Immers, er zijn contacten gelegd en bij de doelgroep zijn belangrijke verwachtingen gerezen. Stopzetting zou bij de doelgroep het gevoel kunnen doen ontstaan dat zij niet serieus worden genomen, nu niet en in de nabije toekomst ook niet. Dit zou ertoe kunnen leiden dat vele NGO’s niet meewerken bij toekomstige initiatieven tot bundeling en versterking van de sector.
Wat te doen
Om verder te kunnen gaan met het op structureel verder versterken van de NGO sector, hebben enkele actieve personen uit die sector, op verzoek van de toenmalige SNIS Adviesraad voorzitter, Astrid Belliot-Buitenman en die betrokken waren bij het SNIS - project gemeend om tot het opzetten van eerder genoemde stichting over te gaan. Deze zal de naam dragen van “Suriname NGO Institutional Strengthening” (SNIS). Het ligt in de bedoeling om alle NGO’s/CBO’s en andere not for profit organisaties een steun in de rug te zijn. Hoe en op welke manier zal dat gebeuren? Voordat wij hier op in gaan is het goed om de volgende vragen aan u als vertegenwoordigers van NGO, s/CBO, s, buurtorganisatie e.a. te stellen.
1 | Wie zijn de personen, organisaties die uw belang vertegenwoordigen als NGO? |
2 | Bent u eens gevraagd om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van beleid welke de NGO sector aangaat? |
3 | Wanneer bent u voor het laatst uitgenodigd om een ALV speciaal voor de NGO’s bij te wonen? |
4 | Bent u eens gevraagd om de sector waar ook u een wezenlijke bijdrage aan levert te vertegenwoordigen op een seminar/workshop op nationaal. Regionaal evenals internationaal niveau? |
5 | Bent u eens geïnformeerd door personen die namens u en voor u al de bovengenoemde meetings bezoeken over het resultaat van deze meetings? |
Deze en nog andere vragen worden door een hele grote groep organisaties binnen de NGO sector beantwoordt met weet het niet, nee, nooit en ga zo maar door. Vindt u dat er thans verandering moet komen in de situatie zoals al de genoemde vragen aangeven? Dan is de tijd nu om je aan te sluiten bij de NGO Club welke speciaal voor alle sociale NGO’s in het leven is geroepen.
Nu, terugkomend op hoe de ondersteuning naar de NGO sector zal plaatsvinden.
In eerste instantie zullen alle bij het toenmalige SNIS-project geregistreerde organisaties gevraagd worden om zich aan te sluiten bij de speciaal voor hun in het leven geroepen CLUB, welke de naam draagt van “Suriname NGO Institutional Strengthening Club”. Dit kunnen zij doen door zich aan te melden op de webpage.
Allen bij de SNIS club aangesloten organisaties hebben het recht tot stemmen bij het nemen van besluiten welke de NGO sector regardeert. Verder zal aan al deze leden institutionele versterking worden geboden. Dit zal gebeuren door middel van:
1 | Trainingen (op maat), bv. Projectschrijven, lobbyen en advocacy, management, leiderschap etc. |
2 | Advies en informatie bij het identificeren van donorfondsen |
3 | Advies bij de uitvoering van projecten, gericht op capaciteitsversterking etc. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten